Materialen

Leolux Furniture Group kiest voor hoogwaardige, schone en veilige grondstoffen. Het is de basis voor onze duurzame producten. We verlangen van onze leveranciers dat ze verantwoording afleggen over de herkomst en/of productie van hun materialen.

Minder materiaal

Bij het ontwerp, de ontwikkeling en productie van onze meubelen kiezen we niet alleen voor verantwoorde materialen, maar minimaliseren we ook het verbruik ervan. Zo gaan we zuiniger om met kostbare grondstoffen. De keuze voor hoogwaardige materialen zorgt per definitie voor minder afval. Materiaalresten krijgen bij ons altijd een nieuwe bestemming. Leerresten worden doorverkocht, schuim en folie wordt gerecycled.

Omdat we uitsluitend op bestelling produceren, wordt voorkomen dat materialen ongebruikt blijven. We bestellen immers ook alleen wat we nodig hebben.

Hout

Leolux Furniture Group gebruikt hout voor de constructie van de meeste meubelen (de romp), maar ook voor zichtdelen als armleuningen, pootjes of tafelbladen. Ons beuken is duurzaam gewonnen en 100% FSC/PEFC gecertificeerd. Het is dus volledig afkomstig van herbeplantingsgebieden. Ook voor andere houtsoorten en plaatmateriaal zijn we op weg naar een volledige (PEFC) certificering.

De constructie met beukenhouten delen staat garant voor de lange levensduur van onze meubelen. Door te werken met “eco-hout” (opgebouwd uit kleine delen) in standaard-afmetingen,  hebben we het afvalpercentage tot een minimum (<4%) kunnen terugbrengen.

Bij het plaatmateriaal (o.a. multiplex) voor onze frames, letten we speciaal op de uitstoot van het gas formaldehyde. Ofschoon de hoeveelheid multiplex in meubelen beperkt is, kiest Leolux Furniture Group voor kwaliteiten met de laagst mogelijke uitstoot (Carb2-norm). Voor Pode is dat bij enkele modellen garanderen nog niet het geval, maar naar verwachting zijn eind 2023 zijn ook deze producten vrij van toegevoegde formaldehyde.

Leer

Door huiden tot meubelleer te verwerken, krijgt dit restproduct van de vleesindustrie een mooie nieuwe bestemming. Er worden dus geen dieren geslacht vanwege hun huid! Eigen medewerkers werken direct met de looierijen samen en hebben zicht op het looiproces. Hierdoor weten we precies wat we inkopen. Omdat zij ook ter plaatse de kwaliteit controleren, wordt uitsluitend goedgekeurd leer naar Venlo vervoerd.

Alle looierijen waarmee wij samenwerken leggen verantwoording af over hun productiewijze door middel van certificeringen. Daarmee verplichten ze zich tot een looiproces met een minimale milieubelasting. Het Duitse milieulabel “Blaue Engel” is het meest gangbaar en is van toepassing op ruim 80% van ons leer.

Binnen de LFG-collecties beschikken we over een eigen, regionaal geproduceerd leer. In tegenstelling tot het meeste leer, dat voor ons geproduceerd wordt in Italië of Zuid Duitsland, worden voor het produceren van dit leer geen grote afstanden meer afgelegd.

De herkomst is volledig traceerbaar. Het natuurzuivere “Corus” leer wordt gemaakt van de huiden van Limousin runderen uit Limburg (NL); ze worden met natuurlijke middelen verwerkt tot prachtig anilineleer, waarbij uitsluitend afbreekbare pigmenten en looimiddelen worden gebruikt.

Om de productie van dit lokale leer mogelijk te maken, werken we samen met regionale landbouworganisaties en looierijen in de regio. Voor het opbouwen van het volledig nieuwe samenwerkingsverband worden we gesteund door de Provincie Limburg.

Verantwoorde bekledingskeuzes

Leolux biedt de consument ook alternatieve bekledingsmaterialen, de ‘verantwoorde keuzes’; als alternatief voor natuurleer bieden we artificial leather aan.

Stof

Onze stoffen, van bekende merkfabrikanten als De Ploeg, Gabriel, Alcantara en Kvadrat, zijn in de projectmarkt geliefd omdat ze aan de hoogste eisen voldoen op het gebied van duurzaamheid, brandveiligheid en milieu. Deze stoffen zijn gecertificeerd volgens de normen van Oeko-Tex, Greenguard, EU Ecolabel of zelfs Cradle to Cradle. Alle stoffen (en afdekmaterialen) worden getest op brandveiligheid.

De Ploeg

Alle stoffen zijn Oeko-Tex gecertificeerd. Stof Silker heeft een C2C certificaat. Duurzaamheidsstatement van De Ploeg: https://deploeg.com/nl/duurzaam/

Kvadrat

Alle Trevira CS stoffen zijn gecertificeerd volgens Oeko-Tex 100. Verscheidene stoffen (obv Wol en Trevira CS) hebben een EU Ecolabel. Daarnaast hebben meerdere Kvadrat stoffen een Greenguard certificering. Duurzaamheidsstatement van Kvadrat: https://www.kvadrat.dk/en/about/our-environment

Gabriel

Duurzaamheidsstatement van Gabriel: https://www.gabriel.dk/en/investor/reports/csr-and-environmental-reports/

Alcantara

Produceert haar producten volledig Co2 neutraal. Duurzaamheidsverslag 2016 van Alcantara: https://sustainabilityreport.alcantara.com/

Verantwoorde bekledingskeuzes

Leolux biedt de consument ook alternatieve bekledingsmaterialen, de ‘verantwoorde keuzes’; op de lijst staan bijvoorbeeld stoffen die worden geweven van gerecycled PET-materiaal (zoals Merit van Maharam), of van gerecycled textiel (Re-wool van Kvadrat / Twin Wool van De Ploeg).

Schuim

Leolux Furniture Group gebruikt uitsluitend gecertificeerde hoogwaardige schuimen om comfort aan te brengen. Bij de productie worden géén schadelijke CFK’s gebruikt en het schuim heeft een zeer lange levensduur. Veel van onze meubelen worden ingeschuimd in mallen. Daarbij ontstaat (vrijwel) geen afval. Sinds 2021 werken we samen met een partner die ons restmateriaal inzet voor de productie van een eigen kussenvulling (Eco-fill).

Brandveiligheid: meubelen van Leolux Furniture Group zijn door hun vaste stoffering brandveilig. In verschillende landen wordt de eis gesteld dat het schuim vlamvertragend moet zijn. Daarom zijn (vrijwel) alle LFG producten ook leverbaar met schuim dat voldoet aan de “British Standard” (BS) of de Amerikaanse TB 117:2013 norm, waarbij in tegenstelling tot de BS norm geen chemische brandvertragers worden gebruikt.

Lijm en lak

Bij het lijmen en lakken van haar producten streeft Leolux Furniture Group naar de veiligste en schoonste oplossing. Bij onze lijmen kunnen we inmiddels voor 95% gebruik maken van producten op waterbasis, zodat de uitstoot van Vluchtige Organische Stoffen (VOS) is geminimaliseerd. Voor onze lakproducten geldt dat de basislaag in het lakproces (plamuur) altijd watergedragen is. Voor de eindafwerking zijn lakken op waterbasis op dit moment helaas nog geen oplossing.

De eisen die we aan onze lakken stellen laten dat niet toe, want we willen natuurlijk wel een kras-bestendige laklaag kunnen garanderen. Daarom kiezen we waar mogelijk voor de milieuvriendelijke poedercoat-techniek (voor alle metalen delen). Bij gebruik van lakken met oplosmiddelen nemen we strenge veiligheidsregels in acht. Medewerkers dragen beschermingsmiddelen en de zuiveringsinstallaties in onze lakfabriek zorgen dat de uitstoot wordt gereduceerd volgens strenge normen.

Verpakkingen

Voor intern transport en materialen die worden toegeleverd, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare verpakkingen / kratten. Leolux Furniture Group transporteert haar meubelen zoveel mogelijk zelf. Hierdoor kan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal worden beperkt. Meubelen worden afgedekt met hoogwaardige kunststof hoezen die herbruikbaar zijn. Ook voor verpakkingsmateriaal dat we inkopen geldt dat papier en karton een FSC-keurmerk moeten hebben.

Papier

Al ons drukwerk is voorzien van een FSC-certificering. Van printpapier tot brochures en suikerzakjes. In de sanitaire ruimtes maakt Leolux Furniture Group gebruik van gerecycled papier met een C2C certificering.